FileList, un subiect care bate politica

Știrea momentului, apărută duminică seara, 15 octombrie 2023, a fost că se închide FileList. Da, știu că presa nu va fi de acord (deși au existat articole pe tema asta în principalele ziare online și nu numai), dar când zic „știrea momentului” mă refer la ce ne doare pe noi, românii. Și pe sute de mii de internauți români, dacă nu cumva pe peste un milion, duminică „i-a durut” anunțul oficial de pe FileList cum că acesta se va închide în următoarele două-trei luni.

FileList

FileList este un tracker de torrente, adică un site de unde poți descărca fișiere cu extensia .torrent, pe care le poți deschide în uTorrent (sau o altă aplicație similară) și pe baza cărora poți descărca apoi filme, muzică, jocuri șamd. Teoretic, este posibil să folosești protocolul BitTorrent pentru a descărca fișiere absolut legale, deoarece acest protocol este neutru, adică poți descărca prin el orice:

BitTorrent este un protocol care permite descărcarea rapidă de fișiere folosind o cantitate minimă din lărgimea de bandă disponibilă a conexiunii la Internet. Spre deosebire de alte metode de download, BitTorrent maximizează viteza de transfer împărțind fișierul în bucățele și descărcând acele bucățele pe rând de la utilizatorii care le au deja. Acest proces poate face fișierele voluminoase să poată fi descărcate cu viteze mult mai mari decât este posibil cu protocoale similare.

Totuși, ca să n-o mai dăm cotită, majoritatea fișierelor pe care le descarcă lumea folosind astfel de site-uri sau trackere sunt ilegale. Prin urmare, trackerele de torrente sunt folosite la pirtateria digitală. Iar FileList este nu doar cel mai mare tracker de la noi din țară, ci și unul dintre cele mai mari și mai cunoscute din lume.

De notat că în trecut a existat o tentativă a oficialităților române de a opri FileList, adresa de domeniu pe care funcționa atunci (filelist.ro) fiind sechestrată de Parchetul Român, dar site-ul a revenit peste trei zile folosind alte nume de domenii. De unde rezultă că e foarte dificil să cenzurezi ceva pe internet și să elimini pirateria.

Dar, ca să revin la subiect, duminică seara, ownerul FileList a postat un anunț conform căruia nu mai are timp să se ocupe de site, așa că acesta se va închide peste două-trei luni (undeva în luna ianuarie a anului 2024). Anunțul inițial era acesta (postat, la fel ca toate celelalte anunțuri, atât în română cât și în engleză):

Dragilor,
Îmi pare rău că trebuie să vă adresez acest anunț, însă aici se încheie activitatea trackerului nostru. Este important să înțelegeți și să acceptați această decizie. Deși a fost una dificilă, a fost luată în urma unor evaluări atente și din motive bine întemeiate.

Din nefericire nu mai dispun de timpul necesar pentru a mă ocupa de site. Un asemenea site necesită o implicare destul de mare și prioritățile mele din viața de zi cu zi s-au schimbat în ultimii ani. Timpul este cea mai prețioasă resursă pentru noi toți iar eu am investit suficient timp aici.

Am vrut să las site-ul altcuiva, care să se ocupe de comunitate în continuare dar din păcate nu am cui să-l las. ToXiC, cel care urma să îmi ia locul nu mai este printre noi.

Responsabilitatea este mare, avem un număr imens de useri care au și date sensibile ce nu pot fi lăsate pe mâinile oricui. Se pot face abuzuri mari și cine are puterea absolută poate decide orice cu privire la tot ce ține de comunitate, deci evident este nevoie de un om de încredere, capabil dar care să aibă și cunoștințe tehnice foarte avansate pentru a asigura securitatea userilor și buna funcționare a site-ului.
Destul de greu de găsit un asemenea om care să fie integrat aici și să împărtășească aceleași valori și să aibă aceeași dedicare de care v-ați bucurat în ultimii 16 ani.

Am decis că cel mai OK este să închid site-ul decât să risc cu asa ceva.
Îmi pare sincer rău, am investit și eu foarte multă muncă aici și mereu am avut comunitatea în suflet.

În calitate de SysOp vă mulțumesc pentru implicarea voastră activă în comunitatea noastră. Am apreciat profund contribuțiile valoroase, pasiunea pe care ați adus-o și efortul depus. FileList nu ar fi ce este astăzi fără implicarea voastră, a tuturor!

Ce se întâmplă de acum înainte?
Din momentul acesta donațiile sunt închise iar suma pe care o deținem acoperă cheltuielile pentru încă 2-3 luni de zile.
În acest timp vă puteți încă bucura de site, puteți descărca ce aveți nevoie de aici și puteți să vă postați mesajul de rămas bun în topic.
După ~3 luni, undeva prin ianuarie 2024, site-ul se va închide definitiv.

Cu dragoste și prețuire,
EboLLa

Vestea a generat numeroase reacții, atât pe grupurile FileList de pe Facebook cât și pe forumul trackerului (121 de pagini cu comentarii), iar ziua următoare, luni, EboLLa a închis temporar topicul de pe forum și a revenit cu un mesaj explicativ:

Cateva lamuriri cred ca sunt necesare…

1. O buna parte dintre voi ati sugerat sa introducem o subscriptie de cativa euro ca si cum asta ar rezolva ceva…
Nu a fost niciodata vorba despre bani. TOT staff-ul face si a facut munca voluntara. Nimeni nu castiga bani, a fost si este un hobby pentru toata lumea. Asta e scopul unui site ca FileList, sa fie gratis, lumea doneaza cat si cand vrea. Comunitatea a tinut site-ul in viata in tot acest timp. De aia nu ati vazut reclame, nu ati fost bombardati cu mesaje despre donatii, etc. Donatiile acopereau necesarul si a fost totul OK in tot acest timp.

2. Haideti sa lasam teoriile conspiratiei la o parte. Nu totul este o conspiratie…
De prin 2020 am tot incercat sa las site-ul cuiva… Am incercat de 2 ori deja. Lucrurile astea dureaza, increderea se castiga greu, nu cunosti un om in 1-2 luni in asa fel incat sa pot lasa site-ul oricui se ofera acum.
Doar ideea ca vine cineva care incepe sa gandeasca site-ul asta ca pe o afacere si sa inceapa sa faca bani cu el si e suficient. Nu vreau sa isi bata joc nimeni de ceea ce a insemnat si inseamna FileList.

3. Legat de alternative pentru ca lumea a tot intrebat. Daca o sa gasim vreo alternativa buna, promit ca va anunt aici. Nu va faceti conturi pe toate balariile de site-uri. Nu peste tot este cum a fost pe FileList, nu fiti naivi. Aveti grija unde va inregistrati. Aveti rabdare ca timp este… nu va grabiti.

4. Legat de baza de date… se va sterge la final de tot, complet. Toti userii beneficiaza de securitate si de anonimitate. Deci pentru toti cei care cer baza de date, este mai mult decat evident ca nu o vom da niciodata la nimeni.

Cei care au întrezărit în acest nou mesaj o urmă de speranță au avut dreptate, căci peste încă o zi, adică marți, a venit și vestea mult-așteptată: site-ul nu se mai închide!

Am fost copleșiți de urările și de mesajele voastre!

Știți că de-a lungul anilor mereu am spus despre comunitate ca are un cuvânt greu de spus. Cuvintele voastre au contat mereu și nu am fost nepăsători la ele niciodată. Vocea voastră s-a auzit și acum.

Mă bucur să vă anunț că site-ul nu se va închide!
Din acest moment sunt pornite și donațiile înapoi, deci totul revine la normal.

Unul din fondatorii site-ului, God, a revenit si va prelua partea tehnică din nou ca site-ul să fie în continuare în viață. Este de încredere, loial și cu siguranță lucrurile vor merge bine din punctul ăsta de vedere.
Era totuși nevoie și de o persoană care să facă cealaltă parte din treabă. Oana se va ocupa de azi înainte de tot ce ține de staff, plata serverelor și toate lucrurile interne pe care le face un SysOp. Deci va primi promote la clasa de SysOp. Este mai mult decât capabilă și competentă ca să mențină frâiele și să se asigure că totul va merge bine din punct de vedere intern. Felicitări!

Împreună vor continua munca necesară menținerii în viață a acestui site.

Acestea fiind spuse, acest anunț va fi și ultimul meu anunț. Eu, EboLLa, mă retrag definitiv din comunitate.
Vreau să vă mulțumesc și eu personal pentru toate mesajele private și pentru toate urările pe care mi le-ați adresat. Au fost enorm de multe și vă mulțumesc din inimă pentru ele! Sunteți minunați și vă apreciez pe toți!
Sunt și am fost onorat că am putut ajuta la buna dispoziție a dvs.! A tuturor. Rămâneți cu bine! :love:

Așadar haideți să le urăm Oanei și lui God mult succes!

Cu dragoste și prețuire,
EboLLa

Anunțul cu revenirea a strâns pe forumul trackerului, în 24 de ore, 94 de pagini cu comentarii pline de mulțumiri, felicitări și urări de bine! Unii comentatori sunt oameni în toată firea, manageri, agenți de vânzare, mici afaceriști, deci maturi și realizați (chestie care se vede în comentariile de pe Facebook), care au declarat chiar că acesta e cadoul anului, că a venit Crăciunul sau că le-a curs o lacrimă și că au copilărit cu FileList și cu comunitatea de acolo, iar site-ul va rămâne mereu o parte din ființa lor.

Și de asta spun că subiectul FileList a constituit știrea momentului pentru români. Nu Ucraina (mai scrie cineva despre războiul de lângă noi?), nu Hamas, nu Israel, nu Ciolacu și nici politica, ci FileList. Care iată că nu se mai închide. Să-i urăm viață lungă, nu-i așa? 🙂

Subiectul pirateriei digitale merită discutat și aprofundat separat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *